Kategorier
Hälsa

Optiker – vanliga frågor och svar 

När ska man egentligen besöka en optiker  – och varför ska man göra det? Den senare frågan är vanligt förekommande och svaret på den hör ihop med hur din syn förändras. Även om du upplever att du ser bra så kan det ändå handla om att du behöver hjälpmedel för att se bättre – och för att slippa anstränga dina ögon i olika situationer. 

En synundersökning hos en legitimerad optiker ger dig exakta svar kring din syn – och kanske också hjälpmedel som ger dig ett enklare arbete framför datorn, ett bättre idrottande eller bara en chans att kunna läsa en bok utan att ha den tryckt mot nästippen. Vi kan faktiskt vänja oss vid att ha sämre syn och gå omkring och anstränga våra ögon utan att vi tänker på det. Därför bör man regelbundet – rekommenderat: vartannat år – besöka en optiker för att se över hur synen verkligen är. 

Det finns även andra saker att tänka på och vara medveten om då det kommer till en optiker. Vi tänkte här nedan gå igenom några av dessa detaljer genom att svara på några vanliga frågor – enligt följande: 

Vad mer gör en optiker? 

För de flesta så handlar det om att man besöker en optiker för att få glasögon eller linser. Det handlar emellertid om mer än så. Att se bra är en sak – att ha friska ögon är en helt annan. En optiker kontrollerar både syn och ögon och kan, genom det senare, se till att du som patient ges bästa möjliga förutsättningar för att slippa framtida problem. Om du skulle ha exempelvis en ögonsjukdom så kan samme optiker också hänvisa dig till rätt instans inom sjukvården. 

Är det dyrt att besöka en optiker? 

Nej, själva undersökningen kostar några hundralappar och bör, baserat på det vi ovan skrivit, ses som en investering. Då det kommer till att köpa glasögon så kan det emellertid handla om ganska mycket pengar och samma sak för linser. Ett tips är att välja en optiker som ger dig möjlighet att lägga upp betalningen utifrån din ekonomi. Att dela upp köpet är sällan en omöjlighet – och många kan exempelvis också erbjuda förmånliga abonnemang och prenumerationer för linser. Undersök detta innan!

Kategorier
Konstis

Konstis ger åkglädje året om

När man anlägger en isbana av konstis kan man glädja sig åt att kunna åka skridskor året om, oavsett väderlek. Banan kan anläggas både inom- och utomhus.

Har man en stor plan yta som kan användas så räcker det för att anlägga en isbana av konstis, eller syntetisk is som det också kallas. Det fantastiska med konstisen är att den inte behöver tillgång till vare sig el, vatten eller kyla. Det enda som behövs är ett stabilt och plant underlag. Isen skadar inte underlaget så om man bara vill ha banan där under en kortare period så kan den monteras ner utan att lämna märken.

Konstis ger möjlighet till skridskoåkning året runt. Eftersom den inte tar skada av vare sig snö eller regn så tål den att monteras utomhus och fungera i alla väder. Kanske det mest spektakulära är att man kan snöra på sig skridskorna en varm sommardag. Skulle isen bli nedsmutsad av löv eller annat skräp så räcker det med att man dammsuger eller sopar av den. Det går också att våttorka ytan med vatten.

Konstis är ett miljövänligt material som går att återvinna

De ispaneler som används för att montera en isbana är tillverkade av ett återvinningsbart plastmaterial. Men det är inte bara materialet som gör konstis till ett miljövänligt alternativ. En isbana av syntetisk is behöver inte kylas ner vilket gör den till ett energisnålt alternativ. Man slipper dessutom att använda tunga ismaskiner för att slipa om isen.

Konstis är självsmörjande vilket minskar friktionen och förbättrar isplattornas prestanda. Den anlagda isbanan har en autentisk iskänsla och en mycket stor slitstyrka. Friktionen motsvarar den som finns på naturlig is. En konstis av hög kvalitet bildar heller inte något pulver utan behåller sin fina yta med perfekt balans vilket gör den mjuk nog för skridskoskär och stopp.